Ghidul incepatorului in drumetiile montane
De multe ori activitatile noastre au trezit in participantii la team-buildinguri dorinta de a iesi in natura. Ne bucuram cand reusim sa aducem oamenii mai aproape de natura si ii motivam sa faca miscare. De aceea ne-am gandit sa scriem acest articol pentru cei care sunt incepatori in drumetii si au nevoie de informatii.
Daca vrei sa descoperi frumusetile pe care inaltimile montane ti le rezerva, atunci probabil ti-ai pus intrebarea, ca incepator, ce trebuie sa impachetezi pentru drum, de ce fel de echipament ai nevoie si ce sa faci pentru a evita dificultatile care pot aparea pe parcurs.
In continuarea acestui articol iti propunem un scurt ghid cu tot ce ai nevoie sa stii atunci cand vrei sa faci drumetii montane.
6 sfaturi pentru incepatorii in drumetii montane
1. Stabileste-ti traseul
- Alege traseul pe care doresti sa-l parcurgi tinand cont si de timpul pe care il ai la dispozitie: un intreg weekend sau cateva ore. Pentru inceput, e indicat sa optezi pentru un traseu intr-o padure din apropiere pentru a te obisnui cu orientarea, cu echipamentul pe care il ai la dispozitie si atmosfera linistita pe care natura ti-o ofera.
2. Alege sa mergi cu un grup
- Drumetiile facute de unul singur sunt o oportunitate rara de a te bucura de liniste, frumusetea naturii si un moment in care poti chiar sa meditezi in timp ce urmezi traseul. Pe de alta parte, a pleca singur aduce cu sine dezavantaje. Te poti rataci sau accidenta si nu vei avea pe cine sa chemi in ajutor. Din acest motiv se recomanda sa pleci la drum cu cel putin inca o persoana.
3. Tine cont de nivelul tau de experienta
- Nu incerca sa iti verifici limitele plecand de unul singur pe un traseu necunoscut. Incepe usor, alegand zone pe care le cunosti si din care te poti intoarce fara probleme.
4. Echipament
- Alege bluze sau tricouri dintr-un material creat special pentru sport, sintetic. Nu opta pentru hainele din bumbac pentru ca au tendinta de a absorbi umiditatea si de a se usca greu.
- Cand vorbim de pantaloni, cei mai utili se dovedesc a fi cei convertibili pentru ca permit desprinderea partii inferioare si transformarea lor in pantaloni scurti, adaptandu-se astfel nevoilor tale.
- Incaltamintea potrivita este, fara indoiala, o pereche de bocanci pentru drumetii, pana la glezna. Unii opteaza si pentru pantofii de tenis sau alergare, desi sunt mult prea flexibili si moi pentru suprafetele cu pietris.
- Nu uita sa iti acoperi capul cu o palarie sau o bandana care sa te apere de soare si transpiratie. De asemenea, ai grija sa aplici crema de protectie solara pe fata pentru a nu te confrunta cu arsuri si imbatranirea prematura.
- Chiar daca vremea este uscata, poarta cu tine o jacheta de ploaie care te va proteja de intepaturile gandacilor si zgarieturile crengilor de copaci.
5. Ce sa impachetezi
- Alege un rucsac de munte potrivit, adaptat timpului pe care alegi sa il petreci facand drumetiile. Fa-ti o lista cu toate lucrurile necesare si nu impacheta mai mult decat ai nevoie pentru ca risti sa te incetineasca la mers.
- Asigura-te ca ai bateria la telefon complet incarcata si utilizeaza functiile smartphone-ului la capacitate maxima, instaland o aplicatie pentru busola, utilizand camera foto pentru poze, harta pentru directii si o masuratoare a distantei.
- Spray de gandaci. Acesta te va proteja de intepaturile micilor vietuitoare din natura, in special tantarii, care pot transmite diversi microbi.
- Un cutit – este inutil intr-un parc local, dar esential pe un traseu montan necunoscut.
- Ochelari de soare.
6. Ce sa mananci
- In acest timp este necesar sa consumi alimente care sa iti aduca un aport de energie si care sa te hraneasca totodata, fara sa iti dea senzatia de suprasaturatie si sa porti la tine suficienta apa cat sa fii hidratat pe tot parcursul drumetiei. Consuma: nuci, fructe, paine si unt de arahide si carne de vita.